נקודות עניין

מעיין עין משפע

מעיין היפהפה הנובע למרגלות תל בית ציידה. סמוך למעיין נחפרה בריכה רדודה, ממנה נמשך פלג הנשפך לירדן.

במעיין זה נמצא הצמח ממנו הכינו המצרים הקדמונים את נייר הפפירוס.

בעין משפע אפשר למצוא את צב הביצות, אם מגיעים בשקט אל המרפסת שמעל המעיין, ניתן לראות את הצב במים הצלולים, כאשר הצב נבהל הוא פשוט מתחפר לו בבוץ ונעלם .

לאורך הפלג הוצבו שולחנות פיקניק וזהו מקום מושלם להקים בו אוהל ולהתפנק מחופשת קמפינג משפחתית.

אמת המים

אמת המים נבנתה על ידי תושבי הכפר הערבי  שישב במקום, כדי להסיט את מימי הירדן לכיוון הכפר ולהשתמש בהם לצורך הנעת טחנות קמח שפעלו בכוח המים.

אמת מים היא תעלה בנויה שנבנתה להטות מים של נחל לצורכי האדם. מי שתיה, השקיה לחקלאות והפעלת מתקנים כמו טחנות קמח ומבטשות לעיבוד בדים. באזור פארק הירדן שימשו אמות המים לטחנות הקמח וחקלאות קדומה.

עץ השקמה

גדלה בקרבת נחלים או מעיינות ובמקומות בהם מי התהום גבוהים. מוצאה של השקמה באפריקה, שם חיה צרעה שמאביקה את העץ. בארץ אין מאביק טבעי לשקמה וריבוייה נעשה רק בידי האדם, על ידי ייחורים. השקמה גדלה במהירות ולה ענפים ארוכים וישרים ששימשו בעבר לבנייה. לשקמה פירות עסיסיים שמבשלים בקיץ . כדי שיתפתחו פגי השקמה (ניצני הפירות) לפירות טובים, יש לבלוס, כלומר לחרוץ את הפגים. עמוס הנביא מעיד על עצמו : "בוקר אנוכי ובולס שקמים" (עמוס ז, יד'), כלומר שבזמן שהיה רועה את הבקר היה פוצע את פגי השקמה כדי שיבשילו.

רוג׳ום

לפנינו אתר ארכיאולוגי ייחודי – רוג'ום – גל אבנים שהוא אחיו התאום והקטן של רוג'ום אל הירי. רוג'ום אל הירי נמצא במרכז הגולן (לא הרחק ממאגר דליות). הוא בנוי משלוש חומות אבן גדולות היוצרות צורה של שלושה מעגלי אבן – חיצוני, תיכון ומרכזי. למבנה שער בצד צפון מזרח ושער נוסף בכיוון דרום מערב. במרכזו של רוג'ום אל הירי ישנו קבר. רוג'ום אל הירי מתוארך לתקופת הברונזה הקדומה, לפני כ-5000 שנה.   

לשם מה נבנה רוג'ום אל הירי ולמה שימש?  מבנהו הייחודי של הרוג'ום המזכיר את הסטונהנג' באנגליה הוא מבנה חידתי וחריג. יש הרואים בו מרכז פולחני לשבטים הקדמונים ובמרכזו קברו של ראש השבט. יש הרואים בו מרכז לתצפיות אסטרונומיות בו נקבעו היום הארוך ביותר בשנה בתקופת תמוז, היום הקצר ביותר בשנה בתקופת טבת ויום השוויון. הרוג'ום שלפנינו לא נחפר ועל כן מעט ידוע לנו, אך מבנהו הייחודי, הדומה מאוד לרוג'ום אל הירי, מרמז שמדובר במבנים אחים אשר נבנו ושימשו לאותן מטרות.

תצפית על הירדן

ממקום עמדנו ניתן לצפות על נהר הירדן שבאזור זה מתפצל למספר רב של ערוצים. לאורך הירדן עבר, עד 1967, הגבול בין ישראל לסוריה. המקום בו אנו עומדים היה בשליטה סורית ונוכל להבחין בקירות בונקרים סורים. אזור הגבול היה אסור לגישה ועל כן הנוף הטבעי השתמר בו במלוא הדרו. הירדן ושפכו לכנרת משתלבים בשמורת הבטיחה.

מולנו, על קו הרכס, נוכל להבחין במושב אלמגור. בכניסה למושב ניצבת אנדרטה לזכרון הנופלים בקרב תל מוטילה, קרב בין כוחות צה"ל לבין הסורים שהתרחש ב- 1951. הקרב התפתח בעקבות מחלוקת על השטחים המפורזים בגבול סוריה –ישראל. חיילים סורים נכנסו, בלבוש אזרחי לאזור כורזים והשתלטו על 3 גבעות אשר חלשו על כביש טבריה מטולה. בתום מספר ימי לחימה קשה השתלט כוח צה"ל מחדש על הגבעות. בקרב נהרגו 41 חיילים.

אל – מגור שווה אל – פחד: זוהי הנקודה היחידה מול הגבול הסורי עד 1967 שבה היה לישראל יתרון אסטרטגי, כנקודה גבוה יותר, מול הצבא הסורי. לכן הקימו מושב של גרעיני נח"ל בשנות השישים מול הגבול הסורי. אלמגור. לפי משנתו של בו גוריון "היכן שעוברת המחרשה, שם יעבור הגבול".

הקרב על תל מוטילה: נערך בשנת 1951 וגבה קורבנות רבים מיחידות גולני שנלחמו במקום. לאחר הקרב הוסקו מספר מסקנות כמו למשל שצה"ל צריך להיות צבא התקפי. כמו כן בעקבות הקרב הזה וכלמידת לקח ממנו הוקמה יחידת 101.